Deze pagina afdrukken

Beijerinkdijk 3, Veugelink - Akten, Verhalen en Gebeurtenissen

  • Akten, verhalen en gebeurtenissen:



    (transcriptie door Sikke Postma)

    Memorie van aangifte der nalatenschap van wijlen Hendrik Hakken.

    De ondergeteekenden Geertje Grootwassink weduwe van wijlen Hendrik Hakken, eigenwerk doende te Hengelo woonachtig, zoo voor zich en tevens als moeder en wettige voogdesse over hare twee alnog minderjarige kinderen Jantjen en Evert Hakken.
    Johanna Hakken en Hermanus Hakken, beide boerenwerk doende, meerderjarig, ongehuwd en te Hengelo wonende, en allen kiezende domicilium ten huize van de eerstgenoemde aangeefster te Hengelo, verklaren hiermede:

    Dat Hendrik Hakken in leven eigenwerk doende, gewoond hebbende te Hengelo in de buurschap Dunsborg, aldaar op den twaalfden januarij laatstleden is overleden.

    Dat deszelfs nalatenschap bestaat in als het actief:
    In de onverdeelde halfscheid van het erve Veugelink, bestaande in een daghuurders plaatsjen als huis, erv, tuin, hof, bouw- en veldgrond, te zamen groot omtrent vijf bunder, dertig roeden met nog enig heijdegrond, kennelijk gelegen in de buurschap Dunsborg onder Hengelo, wordende voor het geheel door ons begroot op een waarde van elfhonderd gulden,
    0001 kopie
    Welke nalatenschap door voornoemden mede aangevers Johannes en Hermanus Hakken zoomede voorzeide minderjarigen Jantjen en Evert Hakken alle vier als eenige nagelaten kinderen en erfgenamen van de overledenen worden geërfd, ieder voor een vierde ter somma van negenenzestig gulden, vijftig centsWordende echter de helft van gezegde nalatenschap ter somma van honderdnegenendertig gulden door de vrouw van den overledenen, eerstgenoemde aangeefster in dezen, in vruchtgebruik genoten gedurende haar leven ingevolge testament door den overledenen voor de notaris L. A. Ghijm in presentie van getuigen te Hengelo op den 19 december laatstleden gepasseerd en te Zutphen den achttiende dezer maand maart geregistreerd.En eindelijk verklaren wij dat door den overledenen niets verder is getestateerd, alsmede dat door dit overlijden geen fidei commis gedevolveerd noch vruchtgebruik afgestorven, noch eenig ander eigendom van lijftuchtelijk kapitaal of geld overgegaan is, en dat ook overigens door niemand iets uit zijn nalatenschap wordt genoten.Aldus deze staat geformeerd en ten kantore van het Regt van Successie te Zutphen den[w.g.]H.Hakken

    De assessor, bij absentie van den heer burgermeester van Hengelo, certificeerd mits dezen, dat de beide aangeefsters Geerken Grootwassink en Jantjen Hakken na voorlezing der bovenstaande memorie verklaard hebben van niet te kunnen schrijven, daarom deze borderel niet te kunnen onderteekenen.

    Hengelo 24 maart 1833
    De assessor voornoemd
    [w.g.]
    J.Onstenk


     

    zelfs de kippen waren verzekerd 1938

    'Opdragt van het erve en goed Vogelink en het daar onder gehorende bouwland De Groote Bijl,
    de Kleine Bijl of Beijtel en het zogenaamde een schepels gezaaij aan Hemmekink Leeuverig
    door Hend[riku]s van de Stege en Maria Beunk ehelieden aan Jan Hakken en vrouw Berendje
    Abbink op den 10 augustus 1803'. Bron ECAL 3021-671. 


    1879 mvs Hendrika Abbink

    1879 Uitsnede uit de memorie van successie van Hendrika Abbink:

    'a. Hengelo sectie D no. 1602 sectie F nummers 724 tot en met 731, 918, 919 huis, erf en bouwland 2 bunder, 82 roeden, 40 el. 
    b. inboedel, vee, veldvruchten en contanten.'

     



    zelfs de kippen waren verzekerd 1938

    1938 Verzekeringspolis voor het pluimvee. Bron fam. Waarlo. 

     

Laatst aangepast op dinsdag 09 april 2019 21:29