Aan dit artikel van de website oudhengelo werkten mee: www.oudhengelo.nl
H.M. Somsen:  onderzoek en foto's
H.M. Somsen:  website opmaak

 

 Naam:  Tijdink, Nico G. 
 Geboortedatum:  
 Geboorteplaats:  Hengelo
 Vertrekdatum:  14-05-1947 met de "Volendam aankomst 09-06-1947 in Belawan / Medan.
 Vertrek naar huis: 07-02-1950 aankomst met de "Pasteur" in Nederland 25-02-1950
 Gelegerd in:  Medan
 Legeronderdeel:  4e batt.regiment Stootstroepen
 Rang en functie:  Korporaal I-IV Regiment Stoottroepen
Overleden:  
 Opmerkingen:  Woonde Spalstraat 21

 

 

 Over de D-Divisie:

Opgericht: 01-03-1947 te Nijmegen

Onderdeel van: D-Divisie "Palmboom"

Vertrek Indië: 14-05-1947 a/b "Volendam"

Aankomst Indië: 09-06-1947 Belawan/Medan

Toegevoegd aan: T.T.C. Noord-Sumatra, *T.T.C. Midden-Sumatra

Ingedeeld bij: 6e Infanterie Brigade, U - Brigade

Actiegebied(en): Medan, Loeboek Pakam, *Padang, *Fort de Kock

Commandant: Lt.Kol M. Raebel 01-03-1947/25-02-1950

Gerepatrieerd: 07-02-1950 a/b "Pasteur" 25-02-1950 aankomst Holland

Omgekomen: 30 man

Stoottroepen stof embleem D divisie
Divisie embleem Stoottroepen. Embleem- D- Divisie Palmboom 

 

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '46. Na aankomst te Belawan, op Noord-Sumatra werd het bataljon gelegerd aan de oostelijke rand van Medan en nam geleidelijk de posten over van 1-1 RI. Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, gaf het bataljon rugdekking voor de troepen van de Z-Brigade die naar het westen optrokken. In de nacht van 23 op 24 juli zette de TNI een grote aanval in op Medan. Deze aanval werd echter met succes door het bataljon afgeslagen. Op 30 juli werd het bataljon verplaatst naar Loeboekpakam om de weg Medan Tebing Tinggi te beveiligen.  

Na de 1e politionele actie werd het bataljon gelegerd in het gebied ten oosten van Medan langs de weg naar Tebing Tinggi. Begin oktober nam het bataljon het vak over van 1-1 RI bij Tandjoeng Balai gelegen aan de nieuwe demarcatielijn. Na het "Renville" akkoord, in januari 1948, kreeg het bataljon er een nieuwe taak bij, het begeleiden van de evacuatie van de TNI soldaten uit het bezette gebied naar Republikeins gebied.
In de periode van 13 tot 17 april werd het bataljon verplaatst naar Padang op Midden-Sumatra. In dit nieuwe gebied, gelegen ten zuiden van Padang, had het bataljon een rustige tijd. Op 16 november werd het bataljon gelegerd ten noorden van Padang. In tegenstelling tot het gebied ten zuiden van Padang kreeg het bataljon hier te maken met infiltraties van de TNI vanuit het nabij gelegen gebergte.

programma 4RS bezetting FdK 4rs
Bezetting van Fort de Kock. Indonesisch dagboek.

 

Tijdens de 2e politionele actie, op 19 december 1948, werden twee detachementen, waaronder 40 stoters, per Catalina overgevlogen naar het meer van Singarak om de bruggen bij Moeko-Moeko en Soemasi in de opmars route van de hoofdmacht veilig te stellen. De Hoofdmacht, bestaande uit het bataljon minus de 1e cie en 5 GRPI zette over de weg de opmars in.
Na een moeizame tocht, sterk vertraagd door versperringen, bereikte het bataljon op 20 december Solok. Nog diezelfde dag stootte het bataljon door naar Padangpadjang. Op 22 december werd Fort de Kock binnengetrokken waarna de 2e cie direct doorstootte naar het vliegveld Gadoet.
De 1e cie kreeg samen met een cie. van 5 GRPI de opdracht om de weg door de Anakloof vrij te maken. Bijgestaan door artillerie en met luchtsteun werd de Anaïkloof op 22 december 1948 gezuiverd en werd, na veel inspanning de spoorlijn Padang Padangpadjang, op 1 januari 1949 in gebruik genomen worden. Op 26 december bezette de 3e cie met steun van artillerie en pantserwagens Fort van der Capellen.

Na de 2e politionele actie werd het bataljon gelegerd in de noordelijke sector met Fort de Kock als centrum. Er ontstond een hevige guerillastrijd met de TNI. Vooral de weg van Fort de Kock naar Padang was veelvuldig het doelwit van TNI acties. Na het 'Cease fire', op 15 augustus 1949, kreeg het bataljon een rustiger tijd. In december vertrok het naar Batavia in afwachting van de repatriëring.

Bron literatuur :

  1. Indonesisch Dagboek van het 4e Bataljon Regiment Stoottroepen 1947 – 1949, Z.n. ,z.p, 1980; 71 blz. Getypt uitreksel uit het Bataljons-logboek
  2. Birkenhof, H, Duijm, D, Meijer, J.J, Schoonerbeek, J. Van Veelen, C. (samenstellers).  Regiment Stoottroepen 4 de Bataljon 7 november 1946-1996. Z.p 1996 40 blz. Beknopte geschiedenis van 4 RS samengesteld n.a.v. 50 jaar jubileum.

 

In overleg met de redactie van de Reklame schreef hij over zijn verblijf in Nederlands Indië.

Deze brieven heeft Willy Hermans ook al eens in: "De Olde Kaste "geplaatst.

Brieven uit Indonesië

Reclame 8 Nov 47

Door  N.G.Tijdink. Korp. I-IV Regt. Stoottr.

IV Bat. Stoottroepen voert haar taak.

Zet en tegenzet.

In de dagorder van Kolonel Scholten lazen wij op 21 Juli 1947: “Thans is de dag aangebroken waarop wij onze taak uitvoeren.” Dit was dus ook voor de Stoters in Medan. Ergens buiten Medan maakten de Stoters zich gereed om ook haar deel van de actie bij te dragen. Men kan zo’n militaire actie vergelijken met een wedstrijd van een schaakmeester, die het spel op de speelborden kan nagaan. Bedachtzaam overziet hij de toestand om dan zijn tegenzetten uit te voeren.

Een vernielde brug vertraagde de opmars van de 1e Compagnie Stoters in aanzienlijke mate. De Genie wordt hiervan radiotelegrafisch in kennis gesteld. Maar het slaan van een brug van een overspanning zoals hier vereist wordt, kan men niet in twee, drie tellen klaar krijgen. Toch moet Tebing op tijd bereikt worden, daarom geeft de Commandant de order dat de Stoters door de kali moeten trekken en dan weer voorwaarts naar Tebing. De pantsers en carriers zullen langs een andere weg en met omtrekkende beweging moeten volgen. Zet op tegenzet volgen elkaar snel op. Na een inleidende beschieting der lichte artillerie werd het steunpunt om half twaalf in de middag bereikt.  De eerste phase was achter de rug, maar nu het zwaarste en tweede. Na een korte rustpauze die benut werd om het menage naar het front te sturen, werd de tweede phase ingezet die eindigen moest in de bezetting van Oebingtingi. Twee colonnes infanteristen rukten op in Zuidelijke richting, terwijl de derde colonne  het contact met het hoofdkwartier had verloren. Een verkenningscarrier trok moeilijk over de zwaar overgroeide weg die de colonne genomen had en kwam heel langzaam vooruit, om daarna terug te keren en daardoor het contact niet kon herstellen. Patrouilles van andere colonnes der 1e Cie waren eveneens het zijterrein ingestuurd om voeling te krijgen met de vermiste colonne, mar hadden hiermede evenmin succes. De eerste colonne was reeds in Tebing aangekomen en kreeg hevig vuur van het station, zo erg zelfs dat de colonne-Cmdt. om steun van de pantsers en carriers vroeg. Er kwam hulp van de pantsers die in Oostelijke richting doorstootten en zodoende contact kreeg. Het stadje werd tijdig bezet nog (..)
(..) wij “verschroeide aarde politiek” welke de Laskars ook op eigen bevolking toepast. We werden door achtergebleven bevolking met gejuich ontvangen. Dit deed ons goed. In verschillende steden, kampongs en dessa’s hebben we dit meegemaakt. De ene keer moeilijker dan de andere keer. Doch als we zien wat de bevolking heeft geleden en nog armoede heeft, zeggen wij tegen elkaar: “Hiervoor vechten wij.”

                          adv. kerst en nieuwjaar J.L. Tijdink
Zalig Kerstmis enNieuwjaar advertentie geplaatst in De Reclame

Ereteken voor Orde en Vrede Ingesteld in 1947

Het Ereteken voor Orde en Vrede werd door koningin Wilhelmina op 12 december 1947 in een Koninklijk Besluit ingesteld

Het Ereteken Orde en Vrede is bedoeld voor militairen van de 3 krijgsmachtonderdelen en van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Zij moeten in Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 ten minste 3 maanden in werkelijke dienst zijn geweest. Het ereteken wordt uitgereikt door de minister van Defensie.

Oorspronkelijk liep de toekenningsdatum tot 27 december 1949. Dat is de datum van de soevereiniteitsoverdracht. 40 jaar later is deze periode verruimd tot 4 juni 1951. Nederlandse troepen hielpen namelijk nog tot die tijd bij het overdragen van bestuurlijke en politionele functies aan Indonesische vertegenwoordigers. En ook bij het evacueren van duizenden Nederlandse onderdanen die de nieuwe Republiek Indonesië uit wilden.

Op het lint van de medaille kunnen jaargespen gedragen worden. Militairen die (in militair verband) tegen kwaadwilligen moesten optreden krijgen deze gespen toegekend. Onafhankelijk van de tijd van actie wordt voor elk jaar een gesp verleend. 


ereteken voor orde en vredeBurgemeester F. van Hoogstraten heeft in december 1951 aan Nico Tijdink de onderscheing voor Orde en Vrede uitgereikt voor zijn deelname aan de militaire acties in Indonesië