Aan dit artikel van de website oudhengelo werkten mee:                                                                                                   www.oudhengelo.nl
H.M. Somsen:  onderzoek en foto's 
H.M. Somsen:  website opmaak

Naam:  W.J.R. Beunk
Geboortedatum:  
Geboorteplaats:  
Vertrekdatum:  
Gelegerd in:  
Legeronderdeel:  
Rang en functie:  Dienstplichtig huzaar.
Overleden:  
Opmerkingen:

 In de Reclame van 29-12-1951 een artikel waarin burgemeester F. van Hoogstraten een onderscheiding uitrijkt voor Orde en Vrede voor de militaire akties in indonesiĆ« op B77 in de Dunsborg. 

Woonde B 77- Oude Varsselseweg 3 


 Nadere gegevens ontbreken nog bij ons. Graag informatie.

Ereteken voor Orde en Vrede Ingesteld in 1947

Het Ereteken voor Orde en Vrede werd door koningin Wilhelmina op 12 december 1947 in een Koninklijk Besluit ingestel

Het Ereteken Orde en Vrede is bedoeld voor militairen van de 3 krijgsmachtonderdelen en van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Zij moeten in Nederlands-Indiƫ en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 ten minste 3 maanden in werkelijke dienst zijn geweest. Het ereteken wordt uitgereikt door de minister van Defensie.

Oorspronkelijk liep de toekenningsdatum tot 27 december 1949. Dat is de datum van de soevereiniteitsoverdracht. 40 jaar later is deze periode verruimd tot 4 juni 1951. Nederlandse troepen hielpen namelijk nog tot die tijd bij het overdragen van bestuurlijke en politionele functies aan Indonesische vertegenwoordigers. En ook bij het evacueren van duizenden Nederlandse onderdanen die de nieuwe Republiek Indonesiƫ uit wilden.

Op het lint van de medaille kunnen jaargespen gedragen worden. Militairen die (in militair verband) tegen kwaadwilligen moesten optreden krijgen deze gespen toegekend. Onafhankelijk van de tijd van actie wordt voor elk jaar een gesp verleend. 

 ereteken voor orde en vrede

Het ereteken van W.J.R. Beunk
 baretembleem huzarenBaretembleem Huzaren. Foto: Bert Schieven

adv. vanaf de Kota Baroe W.J.R. Beunk
Afscheids advertentie bij het vertrek naar N.I. in De Reclame.

kota baroe 001Kota Baroe, het schip waarmee Beunk vertrok uit Nederland.