Oude Varsselseweg 5, De Haar - Akten, Verhalen en Gebeurtenissen

  • Akten, verhalen en gebeurtenissen:

     


    1784 ECAL 3021 182
    1784 ECAL 3021-182.


     

    (transcriptie door Sikke Postma)

    Memorie van aangifte der nalatenschap van wijlen Jeannetta Volkers.

    Wij ondergeteekende Antonie Wassink, eigenwerk doende te Zelhem woonachtig en Maria Hendrina Wassink en eheman Hendrik Versteege, landbouwer te Hengelo woonachtig, de vrouw op authorisatie van de man, kiezende domicielie ten huize van gezegden Hendrik Versteege onder Hengelo,
    Verklaren:
    Dat onze moeder Jeanetta Volkers, weduwe Teunes Wassink, gewoond hebbende en op den eenendertigste october jongstleden overleden te Hengelo, tot hare eenige ab intestato erfgenamen heeft achter gelaten hare twee kinderen, de aangeveren Antonie en Maria Hendrina Wassink, elk voor de helft.
    Dat tot de nalatenschap van de overledene is behorende aan ongerede goederen:
    Een stuk veld of heijdegrond onder Zelhem in de Heeren Heijde gelegen van het kadaster sectie B, no. 422, groot 1 bunder 8 roeden 50 ellen.
    Dat door de overledene verder is bezeten geweest het vruchtgebruik gedurende haar leven van het boerenerve de Haar genaamd onder Hengelo in de buurschap Noordik kennelijk staande en gelegen, groot 17 bunder 40 roeden van het kadaster sectie E no. 272 tot en met 275, voorts no. 317 tot en met 329, 396,436 en 437, geschat op een waarde van drie duizend gulden,

    dus hier                                                                                 f 3000=00
    Alsmede van een capitaal in het geheel ad tweeduizend gulden  f 2000=00
    Totaal                                                                                    f 5000=00

    Welk vruchtgebruik is ingesteld, te weten, van het voormelde erve bij acte van aankoop van de echtelieden Egbert Wassink en Johanna Knoppers, winkeliers te Utrecht, voor de notaris Klaas Janse Slagt in presentie van getuigen te Utrecht, den zestienden februarij 1800 twintig gepasseerd, en aldaar den volgenden dag geregistreerd, en van het gemelde capitaal door gifte door de overledene moeder wijlen Dievertje de Langen weduwe Jan Volgers reeds in 1820 gedaan, zonder dat daarvoor het bewijs vooralsnog heeft wedergevonden kunnen worden.
    Waarvan den eigendom is behorende aan derzelver beide genoemde kinderen op wien alzoo ook het vruchtgebruik is vervallen en het genot met den eigendom heeft vereenigd.
    Dat verder door dit overlijden geen fidei commis gedevolveerd is, noch ook verder iets uit de voorzeide nalatenschap genoten wordt.
    Hengelo, den --- [1837]
    [w.g.]
    H Verstege
    MH Wassink
    A Wassink

    [in de marge:]
    Deze gifte is geschied bij een eenzijdige verklaring der donateur te Amsterdam en destijds voor 80 c[en]t gereg[istreerd] weshalve deswege nimmer prop[er] regt is betaald.

Laatst aangepast op zaterdag 31 oktober 2020 22:05