Hengelo in de Tweede Wereldoorlog.
De Short Stirling N 6045 LS-U op transport in de Kerkstraat. Foto: Jean Kreunen.
In het rechter keuzemenu vindt u de verschillende artikelen over de oorlog. Lees ook de verhalen van de ingezetenen over de oorlog en de bevrijding in: Verhalen uit de oorlog.
We zijn nog op zoek naar informatie over en foto’s van de wereldoorlogen in de gemeente Hengelo. Wilt u daarbij helpen? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Op 1 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Keijenborg werd bevrijd door de Canadezen. Deze dag is in Keijenborg begonnen als een zwarte dag, want in de nacht van 31 maart op 1 april 1945 hebben de Duitsers alle munitie verplaatst en op 1 april 's middags -net voor de bevrijding- alle munitie die opgeslagen lag in het ABTB gebouw laten exploderen. Hierbij kwamen 6 onschuldige mensen om het
leven.
Foto Ciska Gerritsen. |
Dat de oorlog ook wreed is geweest in onze omgeving, blijkt verder uit een gebeurtenis die plaats vond op 21 maart 1945. Er viel op die dag een vliegtuigbom op een woning in de Velswijk, waarbij een vader en een dochter het leven lieten. In totaal zijn er toen 13 burgers omgekomen.
Dat het in die dagen bovendien gevaarlijk was om op straat te gaan bleek op 25 maart 1945, toen een evacué die lopend richting Keijenborgse kerk ging werd beschoten.
Dat de oorlog al vroeg in de omgeving van Keijenborg gaande was, blijkt ook uit het feit dat in de nacht van 9 op 10 augustus 1942 een Engels vliegtuig is neergehaald, waarbij de bemanning het leven liet. De bemanningsleden liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Hengelo G.
Uit allerlei plaatsen kwamen onderduikers en evacués naar de Achterhoek, veel burgers en boeren hadden onderduikers of evacués in huis. Als dank hiervoor is er een herdenkingsplaquette geschonken aan Keijenborg. Deze is aan de kerkmuur bevestigd.
Frits van Veldhoven uit Rotterdam schreef hier zijn verhaal over, lees onderstaande link:
DE VLUCHTELINGEN VAN 1944 door F. van Veldhoven
Foto: Ciska Gerritsen
De hulp die door burgers werd geboden aan een vliegtuigbemanning werd door de Duitsers zwaar afgestraft, zij werden opgepakt en gefusilleerd.
Ook negatieve uitlatingen hebben aan een kapelaan van Keijenborg uiteindelijk het leven gekost. Hij werd afgevoerd naar Dachau waar hij is gestorven.
Er is een kleine tentoonstelling in de kerk met artikelen en foto’s uit die periode.
Plaquette van kapelaan Marinus Adrianus van Rooijen.
Foto: Ciska Gerritsen.
Bevrijding - Hengelo Gld.
Op 1 april werd Hengelo Gld. bevrijd door Canadese troepen en ging de vlag uit. Tijdens de bevrijding gingen de mensen de straat op en vierden de vrijheid. Lang uitgestelde bruiloften vonden in die tijd weer plaats, er werd gedanst op de muziek van Louis Armstrong, Vera Lynn, Glen Miller en Frank Sinatra.
Intocht in Hengelo door de Canadezen. Foto Radio Surrogaat.
Website opmaak: H.M. Somsen voor www.oudhengelo.nl.