Beschrijving van de molens in de gemeente Hengelo Gld.
De Olde kaste
De wiekenstanden drukken gevoelens uit of brengen berichten over
Uit Molens van Nederland. Uitg. Kosmos, Amsterdam.
Molens kunnen gedachten en gevoelens vertolken, van ouds werden zij benut voor het overbrengen van mededelingen door het in een bepaalde stand zetten van de wieken: roeden.
Een” roede voor de borst”, de ene vertikaal en de andere horizontaal, werk even onderbroken, kan ieder moment worden hervat.
In een hoek van vijf en veertig graden met de horizon, overhek of overkruis, voor langere tijd stilstaand.
Bij het overlijden van de molenaar zelf worden de twintig windborden van de wieken gehaald en de binnen roede komt tot stilstand na de vertikale stand. Men zegt dan “hij staat op een heengaander”. Als de vrouw van de molenaar stierf, dan bleef op het bovenste eind van de roede een windbord over, bij andere familieleden bleven er meer windborden op hun plaats.
De rouwtijd kon soms weken, zelf maanden duren.
Vreugde kenmerkt zich bij de molen door de wieken “komend” te plaatsen, de onderste wiek een beetje voor het midden van de molenromp. Ook deze stand komt nog overal in Nederland voor; bij bruiloften of tergelegenheid van dorpsfeesten.
Op hoogtijdagen wordt het z.g.n. mooimakersgoed te voorschijn gehaald, wimpels, kronen, sterren, bloemslingers, bazuinengelen, naamletters enz. worden tussen alle roede einden aan lijnen gehangen.
Menige molen had vroeger zijn eigen mooimakersgoed in voorraad op de hanebalken van de molenschuur.
Om zo’n molen op een dag mooi te maken had de molenaar, behalve goed weer, een stuk of tien helpers nodig.
We zijn nog op zoek naar meer informatie over en foto’s van molens. Wilt u daarbij helpen? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..