Antinkweg 2, Groot Roessink - Akten, Verhalen en Gebeurtenissen

  • Akten, verhalen en gebeurtenissen:

     


    1878 krant1878 Arnhemsche Courant. 

    1883 krant1907 Zutphensche Courant. 

    1907 krant1907 Zutphensche Courant. 

    1913 krant1913 Zuphensche Courant.


     

    pdfPdf 1907 Openbare verkoop boerderij Groot Roessink voor M.J.F.I.A.A.V. von Twickel

    (
    Bron Diny Klein Kranenberg)

     



    1908 Hyotheekakte Geerrit Klein Kranenberg 11908 Hypotheekakte Gerrit Klein Kranenberg 21908 Hypotheekakte Gerrit Klein Kranenberg. Bron Diny Klein Kranenberg. 



    1926 overdracht boerderij aan Herman Klein Kranenberg 11926 overdracht boerderij aan Herman Klein Kranenberg 21926 Boedelscheiding en overdracht boerderij aan Herman Klein Kranenberg.
    Bron Diny Klein Kranenberg.



    Door de heer A. Groot Roessink: 


    pdfPdf Groot Roessink ORA


    pdfPdf Groot Roessink eigenaren

     


     

    De versmade bruijd 

    (uit Schatten uit het historisch verleden van Hengelo Gld. door Marian Kruijt)

    ECAL 3021 - 880

    Hengelo, den 19. Julij 1757

    Uit naam van de rechter van het 'Richterampt Hengelo', werd de onderrechter Derk Wassink gelast zich te melden bij Jan Groot Roessink en Geesken te Waarlo en hen te waarschuwen dat zij vanaf vandaag, in overeenstemming met het 'placaat op de egtverordeninge', verplicht zijn om binnen vier weken na de derde aankondiging te trouwen en hun huwelijk te laten inzegenen. Bij langer uitstel zal de rechter genoodzaakt zijn hen aan te klagen.
    Actum Hengelo, den 18. Julij 1757, L.A. Willinck, rigter.

    De onderrechter, Derk Wassink, liet weten dat Jan Groot Roessink niet onwillig was om met Geesken te Waarlo te trouwen als zij dat zelf ook wilde. Op 18 juni echter, had het a.s. bruidspaar huwelijkse voorwaarden 'opgerigt' in aanwezigheid van wederzijdse ouders, mombers en dedingsluijden en daarvan is akte gemaakt en door betrokkenen ondertekend. De toekomstige echtelieden hadden allebei een kopie van die akte ontvangen. Op 27 juni, na de 2e huwelijksafkondiging, is Jan bij Geesken aan huis gekomen en heeft de kopie akte van Geesken, die hem aan haar moeder ter bewaring had gegeven, 'op een listige wijse weten afhandig te maken en te verbranden en daar op vervolgens uijt het venster te springen' al scheldend dat zijn a.s. bruid hem allerlei vervelende zaken had aangedaan, en dat hij voor de toekomst, als ze zouden trouwen, 'droeffenisse en quellingen van hare te verwagten sal hebben, derhalven gegronde redenen heeft dit huwelijk waar van door hem bruijdegom de praeliminairen geschonden en verbroken zijn  te declineeren'*. Maar Geesken verklaarde dat zij vertrouwt op Gods hulp en graag wilde voldoen aan de wetten van het land, en zij was bereid om toch met Jan Groot Roessink in het huwelijk te treden, zodra hij aan het gerecht een verklaring aflegt. Ook wilde zij graag dat duidelijk wordt  gemaakt dat zij niet degene is die het uitstel van de huwlijksvoltrekking heeft veroorzaakt en dat de voltrekking en inzegening alleen afhankelijk is van de kant van de bruidegom, door te herstellen wat hij verbroken heeft en 'door te betoonen dat hij wil naleven hetgeen hij aan haar, sijn bruijd, belooft heeft, en niet tragt te verhinderen, dat door sijne ouderen mede nagekomen word, hetgeen sij tot stuur van de huwelijksacte brengen en overtegeven beloofd hebben, so dat de boete die door verder uijtstel van dit huwelijk mogt verschuldet worden geensins tot laste van haar bruijd, maar alleen tot laste van hem bruijdegom sal kunnen gebragt worden.

    L.A. Willinck, rigter'.

    * afwijzen

     

     

Laatst aangepast op dinsdag 19 oktober 2021 22:34