Winkelsweg 10, Lenderink - Akten, Verhalen en Gebeurtenissen

  • Akten, verhalen en gebeurtenissen:

     

     

    (transcriptie door Sikke Postma)

    ECAL
    Nummer toegang            :3021

    Inventarisnummer          : 642

    Op den 8 januarij 1698
    Coram d’heer Johan van Munster, stadholder
    Gerigtsluiden Derk van Loenen en Abraham Jegerink

    Erschenen Jellis Warnink, bekennende voor seekere somma van penn[ingen] hem comp[aran]t wel en te dank voldaan, in eenen steden en vasten erfkoop aan Derxken ter Veel, wed[uw]e Warninks, verkoft te hebben sijn eijgendom, aandeelen, ende recht aan de goederen Lenderink op ’t Goij, en Warnink in Varsele, doch te samen in ’t carspel Hengelo gelegen. Ende heeft volgens dien comp[aran]t zijn eijgendom, aandeelen, ende recht aan de voorschr[even] goederen Lenderink op ’t Goij, tusschen de goederen Winkel en Beijerink gelegen, ende aan Warnink in Varseler, tusschen Buink ende Groot-Joikink gelegen, gecedeerd ende opgedragen, cedeerd en draagt op mits desen, aan g[e]m[e]lte Derxken ter Veel, wed[uw]e Warnink en haare erven, ende heeft comp[aran]t daarvan vertegen ten erffeliken behoeve van Derxken ter Veel voorschr[even], belovende deselve daarin te wachten ende te waaren als erfkoopsrecht is, onder verband van sijn persoon ende goederen. S.A.L.

    [in de marge:]
    50 penn[ing] bet[aald] met 6-6-0
    gereg[istreerd]



    (uit 'Schatten uit het Historisch Verleden van Hengelo', door Marian Kruijt   Boekenlijst )

    Een moord en gearresteerde zaadgewassen

    ECAL 3021 - 861

    Hengelo, den 8. Augustus 1713

    Het lijkt misschien raar dat men in de 18 eeuw niet alleen personen arresteren kon, maar ook zaadgewassen, roerend en onroerend goed en zelfs een lijk… Maar goed beschouwd is dat eigenlijk niet eens zo raar, want vaak ging het om een moeizaam geschil of een boete die slecht geïnd kon worden en om uit die patstelling te komen nam men toevlucht tot dit soort maatregelen.

    In 27 januari 1713 waren Henrick Lenderink en Henrick te Winckel veroordeeld voor doodslag op Daniël Coninck en tot het betalen van een boete. De daders hebben de veroordeling niet afgewacht en zijn er vandoor gegaan ‘absente ende fugitive 24 personen’. Dr. Bernard Pleger, ‘advocaet fiscael’ van het Adellijke Hoge Landdrosten Gerigt van de Graeffschap Zutphen heeft arrest gedaan op de ‘gerede en ongerede’ 25 goederen van beide veroordeelden, maar vooral ook op ‘denselven saet gewassen nevens ende vrugten soo staende ende wassende 26 sijn op de goederen Lenderink en Winckel beijde onder den Rigterampt van Hengelo gelegen’.

    Op 29 juni 1713 kwam een bericht van de landschrijver, namens de fisci 27 aan de rechter van Hengelo dat de gearresteerde zaadgewassen ‘ten dienste van de gemeijne saeck ende tot stuijr der justitie 28 op haere bequame tijden’ geoogst en verkocht moesten worden. Men had niet de beschikking over opslagruimte en zelfs dan zou dat onverstandig zijn omdat het ‘door ongedierte soude beschaediget worden’. Het geld uit de verkoop diende om de boete te betalen en de crediteuren genoegdoening te geven. Dr. Bernard Pleger ging hiermee akkoord ‘soo verclaert den advocaet fiscael sulx mede te kunnen lijden’.

    24 gevluchte
    25 roerende en onroerende goederen
    26 groeien
    27 schatkist
    28 ter ondersteuning van justitie


    erve weenink en erve groot lenderink  en hengelose molen

    1832 Bron Arnhemsche Courant. 


     

    slooppanden enz hengelo en iets uit notaris gallee 096

    slooppanden enz hengelo en iets uit notaris gallee 096

    slooppanden enz hengelo en iets uit notaris gallee 096

    slooppanden enz hengelo en iets uit notaris gallee 096

    1832 Uitsneden veilingrapport uit het Archief Notaris Gallée. Bron ECAL. 


     

    1877 mei 2 Arnh Cour Groot Lenderink 

    1877-5-2 Bron Arnhemsche Courant.

     1877 mei 2 Arnh Cour Groot Lenderink

    1877-6-4 Bron Arnhemsche Courant. 



    antoon maalderink koopt in 1909 woning enz van schoonouders\

    1909 Uitsnede uit de overdrachtsakte van Tjoonk aan Maalderink. Bron ECAL. 


     

     

     

Laatst aangepast op maandag 26 juli 2021 21:09