Een aantal algemene foto's van kampen of gebouwen, die in de artikelen van de 2e wereldoorlog genoemd worden.
De beruchte poort van Auschwitz (1)
Auschwitz was een vernietigingskamp bij de Poolse plaats Auschwitz (Pools: Oświęcim). Het is gelegen in Zuid-Polen, enkele tientallen kilometers westelijk van Krakow.
De naam Auschwitz is synoniem geworden voor de vernietigingskampen van de nazi's die overal in Europa verschenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Miljoenen mensen, merendeels joods, zijn in dergelijke kampen om het leven gekomen.
Het kamp Auschwitz bestond uit drie hoofdkampen en 39 satelliet-werkkampen.
De hoofdkampen waren:
Auschwitz I: het oorspronkelijke concentratiekamp en het administratieve centrum van het totale complex. Hier werden ongeveer 70.000 mensen omgebracht, voornamelijk Poolse intellectuelen en Russische krijgsgevangenen.
Auschwitz II (Birkenau): een vernietigingskamp waar meer dan 1,5 miljoen mensen werden vergast, voornamelijk Joden, Sinti en Roma.
Auschwitz III (Monowitz): een werkkamp.
Auschwitz (1) Kamp omheining
Auschwitz (1) , een gaskamer met daarachter een crematorium.
Auschwitz (1), de verbrandingovens van het crematorium
Auschwitz (1), de slaapplaatsen
Auschwitz (1), de gevreesde muur
Auschwitz (2) Birkenau
Auschwitz (2) Birkenau
Auschwitz (2) Birkenau
Concentratiekamp Mauthausen
Kort na de “aansluiting” van Oostenrijk bij het Duitse Rijk werd begonnen om in de gemeente Mauthausen aan de Donau een concentratiekamp op te richten voor de voltrekking van de “hechtenis ter bescherming van de staat of individu” van de verklaarde tegenstanders van het NS-regime. Het concentratiekamp Mauthausen zou tot het eerste concentratiekamp buiten het “oude rijk” en tot een van de meest beruchte kampen binnen het gehele nationaal-socialistische kampensysteem worden.
Mauthausen
Vernietigingskamp bij Lublin in Polen. Van juni 1942 tot oktober 1943 werden ca 260.000 joden vergast in dit kamp. Het kamp werd in het najaar van 1943 gesloten omdat er in Auschwitz-Birkenau voldoende 'capaciteit' was. Slechts zeer weinigen overleefden dit vernietigingskamp.
Vernietigingskamp Sobibor
Aankomst in Sobibor
Kamp Vught
Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en het door Duitsland geannexeerde gebied. De SS had behoefte aan ruimte omdat de doorgangskampen in Amersfoort en Westerbork de toenemende stroom gevangenen niet meer konden verwerken. In tegenstelling tot andere ‘buitenlandse’ kampen werd kamp Vught opgezet naar het model van andere kampen in nazi-Duitsland. Het kamp viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.
Kamp Vught
Kamp Westerbork
Tussen 1942 en 1945 zijn door de Duitse bezetter 107.000 joodse Nederlanders en vluchtelingen weggevoerd. Hiervoor gebruikten de nazi's vooral kamp Westerbork. Dit kamp was in 1939 als Centraal Vluchtelingenkamp voor uit Duitsland gevluchte joden in gebruik genomen. In 1942 werd het een Durchgangslager, een tijdelijke verblijfplaats voor in Nederland levende joden. Ook Sinti en Roma en verzetstrijders werden van hieruit naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor gedeporteerd. Het leven in kamp Westerbork werd door hoop en angst bepaald. Bijna iedere week vertrok op dinsdag de trein. Goederenwagons met een vastgesteld aantal slachtoffers. Drie-en-negentig maal vertrok zo'n transport. Dat duurde tot 13 september 1944. Toen vertrok de laatste trein met 279 personen naar Bergen-Belsen. Daaronder waren 77 kinderen die op hun onderduikadressen gepakt waren. Bijna 107.000 joden waren, grotendeels via Westerbork naar het Oosten weggevoerd. Daarnaast 245 Sinti en enkele tientallen verzetsstrijders.
Slechts 5.000 gedeporteerden overleefden de oorlog.
Gedenkteken van Kamp Westerbork
Artikel door: H. Jonas
Geplaatst: H.M. Somsen nov. 2018