Oorlogsmonumenten Hengelo en Keijenborg.

In Hengelo Gld  draagt het Oranje Comité zorg voor de kransen op 4 mei ter nagedachtenis aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.
Voorafgegaan door een herdenkingsdienst vanaf 19.00 uur.


2011 4mei Hengelo 342011 Het herdenkings monument in de Raadhuisstraat.
Foto Radio Ideaal. 

  

oorlog monument 2019 HS. web

Herdenkings monument Raadhuisstraat. Foto:2019  H.M.Somsen 


Monument Tekst Hengelo Hulshof

Monumenttekst. Foto: M. Hulshof

In het plantsoen bij het oude gemeentehuis staat een monument. Het stelt een knielende, zich oprichtende mannenfuguur voor, die zich van zijn boeien bevrijdt. De totale hoogte van het monument is 3,50m. het is uitgevoerd in geglazuurde grès en is het werk van beeldhouwer Peter Roovers uit Heijen. al direct na de bevrijding was een comité opgericht, dat gelden zou inzamelen voor een bevrijdings monument. Door de sanering ontstond een flinke vertraging en daardoor werd pas in 1950  de goedkeuring ontvangen van het door het Rijk ingestelde commissie voor oorlogsmonumenten.
 
Door omstandigheden  kon de onthulling niet op 5 mei geschieden maar met de verjaardag van Prinses Wilhelmina, op 31 augustus 1951. Na de toespraak van burgemeester Van Hoogstraten is het monument onthuld door mevrouw ten Have, die aktief in het verzet geweest was. In de sokkel van dit monument is een loden koker ingemetseld met een perkament met de namen van 56 Hengelose slachtoffers, waaronder tweeëndertig Joodse. Dit is helaas een onzorgvuldig samengestelde lijst. Sommigen personen woonden niet in Hengelo op het moment van overlijden en stierven evenmin in Hengelo.

Er werden tevens enkele kransen bij het monument gelegd, waarop de spreuk staat: Hun offer, onze hulde.

 

Nederlands-Indië

Gerardus Johannes Huinink is op 16 augustus 1946 overleden tijdens de oorlog in Soerabaja. Hij was marinier 2e kl. DVW/Genie Bat. Mariniersbrigade. 
Op het Nederlands ereveld Kembang Kuning staat zijn gedenkteken [Vak C 183]

 

Joods monument

Aan de Synagogestraat kwam in november 1979 een ander monument voor de joden op de plaats waar de sjoel had gestaan.  Dit monument, ontworpen door de Hengelose architect A. Wolbert, werd onthuld door mevrouw H. Lubbers-Lubbers. In 2005 werd het joodse gedenkteken naar de overkant van de straat verplaatst.

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' is een bakstenen gedenkmuur, waarin een davidster en een ramshoorn zijn gemetseld. In de muur is een granieten plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

HIER STOND DE
SYNAGOGE VAN DE 
JOODSE GEMEENTE

2013 0504 4mei hengelo0212013, 4 mei het Joods herdenkings monument. 
Foto Radio Ideaal


2011 4mei Hengelo 32
Het herdenkingsmonument voor de omgekomen
joodse burgers in Hengelo. Foto Radio Ideaal

2011 4mei Hengelo 22
Detail Joods herdenkings monument in de
Synagogestraat. Foto Radio Ideaal.

Lichtmonument Synagogemonument 210
Monument Levenslicht krijgt vaste plek bij synagogemonument Hengelo

2020. Een deel van het monument Levenslicht dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet ontwerpen ter herinnering aan de Holocaust, dit jaar 75 jaar geleden, was in januari 2020 op verschillende plekken in Bronckhorst te zien. Rotterdammer Daan Roosegaarde ontwierp dit monument van in totaal 104.000 fluorescerende stenen die licht kunnen geven. Foto: Gemeente Bronckhorst.

 

Monumenten in Keijenborg.

 

20200123 Plaquette Kerk Keijenborg van onderduikers evacues Cisca Gerritsen Plaquette  welke aan de muur is bevestigd van de kerk in Keijenborg. Daarop staan woonplaatsen waaruit onderduikers en evacués woonachtig waren. Foto 2020: Ciska Gerritsen.

Keijenborg Foto Ciska Gerritsen.jpg op kop
Dit monument is geplaatst bij de kerk tgv. de 50 jarige herdenking. Met verwijzing aan alle gevallenen
o.a. uit de Keijenborg in de Tweede Wereldoorlog. Foto 2020: Ciska Gerritsen.

Monument v. Rooyen 2020 02 25 web
Plaquette van kapelaan Marinus Adrianus van Rooijen tot 1933 kapelaan in de Keijenborg,  later in S'Heerenberg. Overleden op 16-06-1942 in het concentratiekamp Dachau. Begraven op het Nederlands ereveld in Frankfurt am Main. De plaquette zit in de muur in de kerk van Keijenborg achter het doopvont. Foto: Ciska Gerritsen febr. 2020.