Geheel Nederland thans bevrijd

Dit verhaal in het kader van 75 jaar bevrijding is reeds eerder gepubliceerd op 5 mei 2020, in het Contact Bronckhorst.
Door Willy Hermans.

75 jaar bevrijding 
Op 1 april 1945 is Hengelo bevrijd, maar wat gebeurde er in die maanden erna? Wekelijks volgen we met behulp van krantenknipsels en archiefstukken de loop van de gebeurtenissen na de bevrijding.

Hengelo, 30 april – 6 mei 1945 Reizen is niet toegestaan, zodat alles nog vaster zit dan voor de bevrijding en er geen aanvoer is van levensmiddelen en brandstoffen. Geen zout, geen gist, brood wordt zonder gist gebakken. Veel goederen zijn schaars, waardoor er volop ruilhandel is. De winkels zijn nog leeg. Aardappelen, vet en vlees hebben de Achterhoekers voldoende. Het weer in april was prachtig met tal van warme zomerdagen, maar mei begint met hagelbuien en zwaar onweer.


Radio Surogaat Krantenknipsel van het nieuwsblaadje 'Radio-Surrogaat'.
Foto: Archief Willy Hermans.

De evacués uit Westervoort mogen weer naar huis, voor zover ze nog een huis hebben. De overige evacués en gerepatrieerden kunnen nog niet naar hun bestemming. Er is een afdeling van de UVV opgericht met als voorzitter mevrouw Van Hoogstraten (echtgenote burgemeester) en secretaresse mevrouw Ballegoyen de Jong (echtgenote notaris). Voornaamste doel is het verblijf van evacués en gerepatrieerden zo aangenaam mogelijk te maken.

Advertentie in Radio-Surrogaat: 2 vrouwen, evacués, met eigen boeltje, zoeken te Zelhem kippenhok of vrije kamer. Condities nader over een te komen.

Ondanks de bevrijding leven de mensen bij de dag in afwachting van de ontwikkelingen in de wereld. ’s Avonds om kwart over acht willen ze naar de radioberichten luisteren. Een paar radio's in het dorp zijn in tact met accuvoeding, want stroom is er nog niet. Op 30 april is er een bericht dat Hitler in de onderkomens van de Tiergarten te Berlijn was overleden. "Daar sterven alle dieren", had een boekhandelaar in Zutphen onder het bericht geschreven. Andere mededelingen sijpelen door: Mussolini is geëxecuteerd, koningin Wilhelmina en prinses Juliana zijn aangekomen in bevrijd gebied. Op 4 mei ’s avonds om half 10 het belangrijkste bericht waar iedereen op heeft gewacht: “Morgen de volledige capitulatie van Duitsland in Nederland, Denemarken en Helgoland”. Het bericht wordt in het hele land met grote blijdschap ontvangen. Na elf uur gaan talloze lichtkogels de lucht in. De volgende morgen luiden de klokken in Hengelo vanaf 8 uur een half uur lang en om 11 uur is er een muziekoptocht door het dorp tot het gemeentehuis waar burgemeester Francois van Hoogstraten een “hartelijke en pittige toespraak” houdt.