Openbare school, Raadhuisstraat - Geschiedenis

 • Adres: Raadhuisstraat v/h Vordenseweg
 • Geschiedenis:

   

  School aan de Raadhuisstraat en wat daar aan vooraf ging.

  De geschiedenis van het openbaar onderwijs in Hengelo gaat ver terug, feitelijk tot 1796. Als gevolg van de Franse overheersing kwam toen, mede als gevolg van de scheiding tussen kerk en staat, het openbaar onderwijs tot stand.
  In het gemeenteverslag van 1840 werd er voor het eerst melding van gemaakt dat het schoolgebouw bij de kerk te klein was en vergroot of vernieuwd diende te worden.


  image003 Kaartje  1832 Kadasterkaartje van het centrum met de kerk en de school.  Eerste school rechts naast de kerk foto W. LuimesTekening van de kerk met rechts daarvan met trapgevel, de openbare school.
  Foto W. Luimes.

   

  Op 23 mei 1851 kon de nieuwe school officieel geopend worden aan de Vordenseweg in het dorp.
  Oorspronkelijk bestond de school uit één lokaal (met 218 zitplaatsen). Tot 1866 gaven 3 onderwijzers hier klassikaal onderwijs aan 255 leerlingen. Toen werd de situatie zo onhoudbaar door het voortdurende geroezemoes dat besloten werd de school door een muur in tweeën te verdelen. Het Koninklijk Besluit van 1 mei 1882, waarin een minimumoppervlakte per leerling werd vastgesteld, maakte het gebouw tenslotte ongeschikt als school.


  image005 tekening school Tekening van de school aan de Vordenseweg, later Raadhuisstraat.

   

  Er moest weer een nieuwe school gebouwd worden, nu aan de Ruurloseweg. Deze kon 17 augustus 1885 worden geopend.

  Na 17 augustus 1885 kon het voormalige schoolgebouw in gebruik genomen worden als gemeentehuis van Hengelo. Deze functie heeft het gebouw met de nodige aanpassingen en uitbreiding gehouden tot 1 januari 2005.

  Het openbaar onderwijs zat nu aan de Ruurloseweg. Zie voor het verdere verhaal de openbare school aan de Ruurloseweg.

   

  Artikel geplaatst door H.M. Somsen

   

Laatst aangepast op zaterdag 12 mei 2018 21:55