Openbare school, Ruurloseweg - Geschiedenis

 • Adres: Ruurloseweg
 • Geschiedenis:

                                   

  De openbare school aan de Ruurloseweg was de opvolger van de openbare school aan de Raadhuisstraat.

  Op 17 augustus 1885 werd de nieuwe school aan de Ruurloseweg in gebruik genomen.


  eerste steen school Ruutloseweg 1884 De eerste steen uit 1884.  1926 school foto fam. Fam. Lenselink Ca. 1915. De openbare school aan de Ruurloseweg. Foto fam. Lenselink.

   

  1917 was een jaar waarin de school ingrijpende veranderingen zou ondergaan. Vanaf het jaar van opening was er over twee dingen constant geklaagd: te weinig lichtinval en een te geringe capaciteit van de kachels. De eerste klacht leidde tot de plaatsing van zes ramen in de voorgevel.  O.L. School J. Colenbrander 25jr 25 jaar onderwijzersloopbaan meester J. Colenbrander.
  Openbare school Ruurloseweg vd. De nieuwe ramen in de school geven al veel meer licht. Foto J. Velthorst-Diersen.

   

  Wat de kachels betreft: voor elke twee lokalen was er maar één kachel. “Sommigen zitten met handschoenen aan, den kraag op. De inkt was gisteren bevroren en bleef dat de gehele voormiddag. We konden het niet warmer krijgen dan 4 graden. Gisteren begonnen we met 2 graden vorst en om 10 uur hadden we nog nauwelijks het vriespunt bereikt. De kinderen zitten te bibberen”, klaagde het schoolhoofd. Elk lokaal werd nu ook voorzien van een kachel.  In 1960 beleefde het schoolgebouw nog zijn 75-jarig bestaan, maar de plannen voor nieuwbouw waren toen al in voorbereiding voor een school aan de Rozenstraat. 
  Bij deze nieuwe wijk hoorde ook een nieuwe school vond men, school Rozengaarde.

   

   Artikel geplaatst door H.M. Somsen

   

   

Laatst aangepast op zaterdag 12 mei 2018 22:02