CBS Bekveld - Geschiedenis

 • Adres: Hogenkampweg 24
 • Geschiedenis:

   

  Christelijke Basisschool Bekveld. 
  Voor actuele school informatie: https://www.gelderveste.nl/scholen/cbs-bekveld

  De CBS Bekveld werkt volgens het principe van 'adaptief onderwijs' toegespitst op de behoefte van het kind.  Bekveldschool Google Bekveldse school in 2010. Foto Google.

   

  CBS Bekveld  vanaf 1921.

  Het voornemen om een christelijke school in Bekveld in het Gooi te stichten ontstond al voor het vertrek van ds. Pierson in 1909. Aan de weg naar Steenderen stond al de openbare Gooise school. Een kleine tweemansschool die in 1899 en 1906 al een leerlingenafname kende door de stichting van de christelijke Ds. Piersonschool in het dorp en de rooms-katholieke school in de Keijenborg.
  Een groot aantal kinderen uit Bekveld bezocht begin twintiger jaren om principiële redenen de school aan de Vordenseweg en moest daarom dagelijks te voet een flinke afstand afleggen. Vooral in de winter was dit een probleem. Het was dan ook de wens van deze ouders om in Bekveld een school te stichten. En na diverse vergaderingen en verschillende grondaankopen en verkopen werd uiteindelijk voor de bouw van deze school grond aangekocht van B. Smeitink. De aanbesteding vond half mei 1921 plaats. De bouw van twee lokalen met een onderwijzerswoning kon beginnen. Als hoofd van de school werd E. van Schagen benoemd welke tot dan in Hengelo op de school in het dorp werkzaam was. Als onderwijzeres werd mej. A Gosselink uit Haarlem aangesteld.
  De opening van de school aan de Slakkeweg was op 30 november 1921 en het leerlingen aantal 47.
  Door de opening van deze school kreeg de Gooise school, welke ca. 500 meter hier vanaf aan de Steenderenseweg stond, het erg moeilijk. De openbare Gooise school sloot in 1934 zijn deuren.

  100 jaar als een ademtocht  Veel gegevens over deze school ontleend aan '100 jaar als een ademtocht' van Mart Hoogeveen.

                  Het schoolbestuur bij de oprichting. Foto uit de Reclame van 7 december 1971. Coll. H. Schuppers-Demming.

   

  Bekveldse school gesloten ivm griep Nw.Tilburgs Courant 27 01 1922Krantenartikel Bekveldseschool gesloten i.v.m. griep. Bron Nieuw Tilburgse Courant 27-01-1922.
  Coll. H. Schuppers-Demming.

   

  bekveldse school foto Halfman
  De Bekveldschool in 1925. Foto coll. Halfman.


   50 jr. school Bekveld uit de Reclame van 7 december 1971. Coll. Hennie Schuppers-Demming.

   

  Beeld voor school Bekveld

  De school met de Bijbel in Bekveld, gemeente Hengelo is een kunstwerk rijker. Het hangt aan de gevel en is ontworpen door een oud-leerling Diede Menkveld. De school in de Hengelose buurtschap bestond in november 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd iedereen opgeroepen om een kunstwerk voor aan de muur te ontwerpen. Het beste zou worden gemaakt. Uiteindelijk werd het idee van Diede Menkveld - twee spelende kinderen - als beste bevonden. En dat is nu uitgewerkt in plaatstaal. Het beeld is op dinsdag 24 juni 1997 officieel onthuld en hangt aan de zijgevel onder de naam van de school.

  Onder het kunstwerk is de volgende tekst aangebracht:

  75 jaar C.B.S. Bekveld 1921 – 1996

  Voorkant school AM

   Hoofdingang CBS Bekveld. Foto: Albert Menkveld.

   

  School met kunstwerk AM
  De school met het kunstwerk. Foto: Albert Menkveld.

   

  Kunstwerk AM
  Detail van het kunstwerk. Foto:  Albert Menkveld.

   

  Directeur Herman Vrielink krijgt eigen plein bij afscheid school Bekveld.


  Herman Vrielink foto Contact

  Het schoolplein van de basisschool in Bekveld heet sinds donderdag 23-07-2020 het Meester Herman Vrielinkplein, vernoemd naar de man die hier 43 jaar werkzaam was. Foto: PR

  Na 43 jaar afscheid van Bekveldse basisschool

  Door Luuk Stam, geplaatst in het Contact Bronckhorst

  BEKVELD – Het zit erop voor Herman Vrielink (65). Tijdens een vanwege corona bescheiden receptie namen leerlingen, ouders en collega’s donderdag 23 juli 2020 afscheid van de man, die jarenlang het gezicht van hun Bekveldse basisschool was. Sinds 1977 was Vrielink hier werkzaam. Hij begon als leerkracht en werd in 1989 directeur. Vergeten zullen ze hem hier niet snel. Het schoolplein heet sinds donderdag het ‘Meester Herman Vrielinkplein’.

  Rondom zijn afscheid was een feestelijk programma in elkaar gezet. Nadat de hoofdrolspeler met de fiets was opgehaald, kon hij op school onder meer genieten van ‘theater Bekveld’, verzorgd door kinderen uit alle groepen van de school. Daarna was er tijd voor spelletjes als boerengolf en het fietsen op een gekke fiets. De dag sloot af met patat en snacks, met veel cadeaus en met lovende woorden vanwege Vrielinks jarenlange inzet voor ‘zijn’ school.

  De afzwaaiende schooldirecteur woont nog altijd in de dorpskern van Hengelo, maar is in de buurtschap Bekveld door de jaren heen deel van de gemeenschap geworden. Hele generaties zag hij langskomen. Scholengroep GelderVeste heeft zeventien scholen in de regio, maar niemand binnen de stichting heeft meer dienstjaren op één school dan Vrielink in Bekveld. Tussen 1999 en 2006 had hij een dubbele functie en was hij ook schooldirecteur in Varssel.

  Zijn loopbaan startte op de Hengelose Piersonschool, maar al na een half jaar verplaatste Vrielink zijn werkterrein zich naar Bekveld. Hier begon hij in 1977 als leerkracht in klas 1, 2 en 3. Hij maakte de overgang naar het basisonderwijs mee, zag de digitalisering zijn intrede doen en liet als directeur zijn leerlingen kennismaken met het International Primary Curriculum (IPC).

  Daarnaast werkte hij mee aan de herinrichting van het plein en aan de verbouwing waarbij de school achter de historische voorgevel uitbreidde tot een modern gebouw. Hij wist te voorkomen dat een door GelderVeste opgestelde richtlijn waarbij personeelsleden maximaal tien jaar op één plek mogen zitten ook hier ging gelden. Er zou binnen de kortste keren een geheel nieuw team staan. Dat wilde Vrielink niet en daarbij voelde hij zichzelf hier enorm thuis: “Ik heb letterlijk en figuurlijk aan deze school gebouwd. Dit is mijn school geworden.”

  Altijd deed hij zijn werk hier met veel plezier. “Ik vind het nog steeds prachtig om met kinderen te werken”, zo vertelde de directeur in een interview rondom zijn 40-jarig jubileum in 2017. “De reacties die je van ze krijgt, hoe ze zich ontwikkelen, de verantwoordelijkheden die ze op zo’n jonge leeftijd al durven te nemen, dat is heel mooi om te zien.”

  De Bekveldse school telt op dit moment 47 leerlingen. Midden jaren tachtig waren dat er nog maar 23 en dreigde een sluiting. Vrielink en zijn collega’s gingen toen zelf de buurt om te onderzoeken of er nog toekomst was. De reacties waren positief. Met de toevoeging van de kleuterschool steeg het aantal leerlingen naar rond de veertig. Vanaf 2010 groeide de school zelfs naar ruim zestig leerlingen. De laatste jaren is dat aantal weer wat teruggelopen.

  Voor Vrielink komt in Bekveld geen directe vervanger. Leerkracht Annelien van der Kamp zal als teamleider zijn taken binnen de school overnemen. Op bestuurlijk niveau zet Susan Regelink zijn werk voort. Zij is directrice van de Piersonschool in Hengelo, die eveneens onder GelderVeste valt. In Bekveld zullen de kinderen hun vertrouwde directeur gaan missen. Al kunnen ze nu wel iedere dag op ‘zijn’ plein spelen.  Artikel geplaatst door H.M. Somsen

Laatst aangepast op zaterdag 07 november 2020 17:12
Meer in deze categorie: CBS Bekveld - Klassenfoto's »