Dikkertje Dap, Chr. Bewaar en Kleuterschool - Geschiedenis

 • Adres: Regelinkstraat
 • Geschiedenis:

    

  Hervormde bewaarschool en kleuteronderwijs.


  1960 Kleuterschool vanaf 1903 aan de Regelinkstraat foto W. Luimes De bewaarschool later kleuterschool aan de Regelinkstraat. Foto W. Luimes.

   

   

  Hervormd Kleuteronderwijs in Hengelo. 

  De christelijke school liet ook een bewaarschool bouwen met woning. de kosten waren fl. 3259,00. Het kamertje aan de Iekink waarin juffrouw Antje Verstegen de kleintjes bezig hield voldeed niet zo. Daarom werd een gebouw vlak naast het gemeentehuis gezet. Antje Verstege begon in 1899 met het geven van nuttige handwerken toen de school startte. Mevrouw Piersion had haar daarin opgeleid. 

  Op 1 december 1901 begon Juffrouw Antje Verstegen als Bewaarschool houderes in het kamertje aan de Iekink. Er kon een huisje gehuurd worden voor Fl. 50,00 per jaar. Dat schooltje begon met 9 kinderen, waaronder ook Roomschen en Israëlieten. Haar salaris steeg van 50 naar 240 gulden per jaar.  
  Mevrouw Pierson riep daarbij de hulp in van dames uit de gemeente om samen met haar een bestuur te vormen en nam de moeite en zorgen voor haar rekening.  De school groeide en in 1903 waren er al 22 kleuters en werd het huisje te klein. Deze eerste Bewaarschool bestond tot 1911. Na verloop van tijd kreeg juffrouw Antje ook bijverdiensten voor de naai en breischool, waar veel meisjes na de lagereschool herhalingslessen in volgden.


  Op de Sarinkhof (nu Regelinkstraat) kon een nieuw gebouw met woonhuis worden gebouwd. Juffrouw Antje heeft ruim 32 jaar het kleine grut bezig gehouden en hun natte broekjes gespoeld en bij de kachel gehangen. Antje overleed op 17 febr. 1934.
  De Chr. kleuterschool kreeg te maken met een grote terugslag toen op 1 september 1947 een rooms-katholieke kleuterschool werd opgericht. Het schoolgebouw verouderde en er moest een nieuwe kleuterschool komen.

  Op 14 maart 1961 kon een nieuwe kleuterschool feestelijk geopend worden die de naam “Dikkertje Dap” kreeg. 

  In 1970 was er opnieuw een aderlating voor de kleuterschool, door de opening van een openbare kleuterschool. Door de komst van de Mammoetwet die de oude schoolwetten van 1920 ging vervangen, kwam er een fusie op gang tussen de kleuterscholen en de lagere scholen. Er moest een schooltype komen voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
  In 1976 kwamen de schoolbesturen van de kleuterschool en de Ds. Piersonschool bij elkaar om een fusie te bespreken en om tot samenvoeging te komen. De laatste hoofdleidster van de kleuterschool was mej. Hoek, van 1982 tot 1985.

   

  Artikel geplaatst door H.M. Somsen

   

Laatst aangepast op woensdag 01 april 2020 14:31